Снимка: Eva Rinaldi/уикипедияСделка между огромна компания и фейсбук е водеща новина

...
Снимка: Eva Rinaldi/уикипедияСделка между огромна компания и фейсбук е водеща новина
Коментари Харесай

Фейсбук сключи първа сделка и ще плаща на Мърдок в Австралия

Снимка: Eva Rinaldi/уикипедия

Сделка сред огромна компания и фейсбук е водеща вест в международните медии. Управляваната от Рупърт Мърдок “Нюз Корп ” разгласи, че в идващите три години ще получава заплащания от “Фейсбук ” за новинарското си наличие. Това е първата огромна договорка, която обществената мрежа публично подписва след като Австралия одобри първия в света закон, задължаващ обществените платформи да заплащат на новинарски издания, заяви ДПА.

“Постигнахме дългогодишно съглашение, с което ще предоставяме достъп до достоверни вести и информация на милиони консуматори на Facebook в Австралия “, оповестиха от “Нюз корп “.

В обсега на договорката попадат няколко от най-големите вестници и новинарски уеб сайтове в Австралия, както и градски и районни издания.

“Нюз корп “ към този момент имаше сходни покупко-продажби с “Гугъл ” и “Епъл ”, които подписа при започване на годината.

Новото законодателство в Австралия провокира съществени конфликти сред софтуерните колоси и локалното държавно управление. По време на разискването му Фейсбук спря достъпа до локални и международни медии до всички консуматори на територията на континента-държава. След остра реакция против дейностите им и изразената подготвеност за взаимни отстъпки от страна на държавното управление услугите на обществената платформа бяха възобновени. Първоначално закани за спиране на достъпа и утежняване на услугите бяха отправили и от Google.

Според признатия закон с изключение на опцията новинарските организации да се договарят директно с софтуерните компании, при положение на недоразумение двете страни могат да бъдат въвлечени в арбитражни процедури. Според анализатори тези дебати ще дадат още по-голямо преимущество на новинарските групи, написа svobodnaevropa.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР